Terug naar Dutch Street Art Awards

Global Mural

Dit is de een na grootste categorie qua inzendingen. Dat laat meteen zien hoe veel Nederlandse artiesten actief zijn in het buitenland. Als jury willen we dat aanmoedigen, omdat het een veel groter publiek betekent.

Winnaar: Zedz

Fantastisch hoe je dwars door het gebouw heen lijkt te kunnen kijken, super concept in verhouding tot de omgeving. Het voegt iets toe aan de architectuur, maar is zelf ook architectuur. Zedz is de man van De Stijl, origineel met super strakke lijnen.

Dutch Mural

De categorie met de meeste inzendingen: meer dan 100. Aan de kwaliteit van de inzendingen is te zien dat Nederland duidelijk een naam en een traditie heeft opgebouwd. Al doen we graag een oproep om te zorgen dat er meer muren voor beschikbaar komen.

Winnaar: Karski en Beyond

Een groot project met meerdere grote muren, tactisch perfect uitgevoerd met en heel eigen fantasieverhaal dat verteld wordt. Compleet met allerlei details, schaduwen, lichten en 3D - overduidelijk vakmanschap.

Best Message

Centraal staat de manier waarop de boodschap wordt gecommuniceerd. Het gaat over hoe sociale bewegingen en onrust vertaald worden naar deze uitingsvorm. Tegenwoordig protesteren mensen niet meer op straat, maar reageren op social media. Terwijl uitingen in de openbare ruimte eigenlijk veel effectiever zijn.

Winnaar: Kamp Seedorf

Dit is wat we willen: emoties die direct omgezet worden in een krachtige boodschap, die op straat, maar ook in de media direct een groot publiek krijgt. Meteen na het nieuws over de geliefde Amsterdamse burgemeester ging Kamp Seedorf over op actie. Een topvoorbeeld!

Best Artist

Deze categorie is voor de artiest die de jury het afgelopen jaar het meest opviel. Geen oeuvre award, maar een prijs voor activiteit en originaliteit. De artiest die veel gemaakt heeft en een inspirator is geweest voor velen met zijn kunst.

Winnaar: Delta

Het afgelopen jaar heeft Delta enorm veel radicaal en rauw werk gemaakt, kunst die teruggaat naar de roots van street art. Hij gebruikt designs en elementen uit zijn hele carrière, en zet dit intensief in voor het medium Cargo treinen. Groot respect.

Young Talent

De jury doet er alles aan om jong talent verder te helpen met dit platform. Vrijwel niemand in deze scene heeft ooit de kans voor zo'n mooie exposure gehad. We hopen dat iedereen zijn best blijft doen deze talenten te spotten en verder te helpen.

Winnaar: JDL street art

Het is moeilijk om deze portretten in grijstinten te maken, daar zulke details in verwerken en ook zoveel emotie mee op te roepen. Wat de jury betreft de overtuigende winnaar; het female jong talent, dat de traditie van oudhollandse meesters door kan zetten.

Greatest Gallery

De rol van galerie is vaak divers: het is een podium, ontmoetingsplek en tegelijk een platform waar allerlei partijen baat bij hebben. Galerieën brengen subculturen en artiesten verder.

Winnaar: GO Gallery

Voor de jury was dit de lastigste categorie met veel discussie. Uiteindelijk hebben we gesteld: wat we hier willen belonen is de galerie die het afgelopen jaar het meest heeft gedaan om artiesten echt verder te helpen. En dat is beslist GO Gallery - niet allen met zijn galerie, maar ook met het onderdak voor Amsterdam Street Art en daarmee voor deze awardshow.

Street Photographer

Foto's maken van het creatieve werk is essentieel: zonder foto's kan het werk van artiesten niet gezien worden en worden ze ook nooit bekend. Daarnaast is het archiveren belangrijk, omdat kunstwerken soms al de volgende dag verdwenen zijn.

Winnaar: Droos86

Deze jonge fotograaf is enorm actief en maakt foto's in steden wereldwijd. Met zoveel volgers op Instagram draagt hij enorm bij aan de bekendheid van de artiesten, vooral omdat hij er ook altijd voor zorgt dat de betreffende namen keurig genoemd worden.

Epic Event

Evenementen zijn de perfecte manier om deze subcultuur verder te brengen: een plek vele artiesten samenkomen met een nog veel groter publiek. Ze zijn gratis te bezoeken, vinden plaats in de openbare ruimte en bieden tegelijk spektakel.

Winnaar: Kings of Color

Dit event is het meest breed en professioneel opgezet. De enorme silo’s als canvas zorgen voor een echte uitdaging voor de artiesten. Met een programma dat zich richt op jong en oud, met allerlei artiesten en een professionele communicatie. De nieuwe standaard.

Local Government

Voor gemeentes is dit een prima manier om jezelf op de kaart te zetten, waarmee je zelfs een slecht imago kan transformeren. Tegelijk kan je iets goeds doen, door deze subcultuur en artiesten te ondersteunen en te zorgen voor een rijke openbare ruimte.

Winnaar: Heerlen

Heerlen staat bovenaan de lijst. Het heeft street art echt omarmd en is daarmee boven zichzelf uitgestegen. Het heeft het eigen imago sterk verbeterd, waarmee ze tegelijk de artiesten supporten en inmiddels internationaal meetellen.

#DSAA17

Follow us on Social